Ett jobb för rackare

Redan på 1500-talet började man sota skorstenar. Då uppfanns nämligen spjället för att inte låta värmen gå rakt ut i det fria och ”elda för kråkorna.” Från början var det bödelns hjälpredor, de så kallade rackarna som utförde detta smutsiga och dåligt ansedda jobb.

I början på 1700-talet ökade statusen på yrket. Då kom den första stadgan som styrde skyldigheten att få sotning utförd. I slutet av 1700-talet tillsattes 

Sotarmästare och dessa blev tilldelade distrikt där de svarade för att sotning blev utförd. Sotningen blev ett hantverk 1876 och är så än idag.

222 år i privat regi, några i kommunal…

I 222 år drevs sotningen i Malmö i privat regi. 1972 togs första steget mot kommunal sotning då tre av sex sotningsdistrikt i Malmö kommunaliserades. Fram till 1985 anslöts övriga tre sotningsdistrikt till den kommunala sotningen. 1994 blev sotningen ett kommunalt aktiebolag med namnet Sotarna i Malmö AB, SIMAB. 

…och privat igen

I början av 2004 såldes SIMAB och numera drivs bolaget som ett privat aktiebolag med åtta tidigare anställda som aktieägare. 2005 startades dotterbolaget SIMAB Ventilation & Brandskydd AB, där all konkurrensutsatt verksamhet är koncentrerad. Förutom Sotahuset i Malmö har SIMAB en Sotarkammare i Helsingborg och i Laholm. I juli 2010 flyttade SIMAB in i det helt nybyggda Sotarhuset i Toftanäs i Malmö.

SIMAB, Europas största sotningsföretag

Idag har SIMAB drygt 80 anställda och är därmed Europas största sotningsföretag. SIMAB ansvarar för sotning och brandskyddskontroll i Malmö, Burlöv, Vellinge, Landskrona, Bjuv, Svalöv, Höganäs, Skurup, Trelleborg, Lomma, Staffanstorp och Laholm.